Swamp volley Sauna

Saunan rakentaminen Suolentikseen

Eräänä kauniina kevätpäivänä suolentisjärjestäjä-Tiinan puhelin soi ja toisessa päässä puhelinta Ylen edustaja tiedusteli, että lähtisikö Suolentis mukaan Suomen virallisen saunapäivän edustajaksi 27.7.2019?

No siinähän ei aikaakaan Tiina miettinyt, kun oli jo sovittu tarkemmista detaljeista ja siitä, että läpinäkyvä sauna suolle rakennetaan ja että Yle tulee livenä kuvaamaan Suosaunaa.

Miten oikein rakennetaan läpinäkyvä sauna?

Tätä kysymystä lähdimme purkamaan ja mietimme kaikenlaisia täysin muovisia kasvihuonekoppeja tai kasvihuonemuovista tehtyjä kuutioita.

No tämän ideoinnin jälkeen saimme lahjoituksena sinkityn harjakattoisen kasvihuoneen rungon. Testasimme, että rungon saa pystyyn ja teimme sinkkirunkoon puusta apurungon, jotta se varmasti on tukeva ja kestää hyvin.

Sinkkirunko pystyssä Suoareenalla. Apurunkoon valmiiksi sahatut parrut odottelee asennusta.

Aloitimme projektin, eli kaikkien tavaroiden hankinnan perjantaina 5.7. Lauantaina sahasimme apurungon parrut valmiiksi ja kuljetimme koko paketin kärryllä Suoareenalle. Sahaushommat oli parempi tehdä valmiiksi muualla, sillä Suosaunan kohdalla sähkönsaanti on suhteellisen hankalaa, vielä tässä rakennusvaiheessa.

Ensimmäisen saunatalkoopäivän tuloksia, runko pystyssä ja ovi mallattu paikalleen.

Tässä vaiheessa tuntui kuitenkin siltä, että kyllähän tuosta aika kolhon näköinen koppi tulee, jos se ainoastaan kasvihuonemuovilla päällystetään.

Kolhon näköinen koppi? Höpö höpö

Tästä sitten ei kulunut aikaakaan, kun saimme lahjoituksena Ratsutila Toivonharjulta tuppeensahattua leppälautaa, josta saimme ajatuksen, että se voisi toimia hyvin saunan laipiona, samalla se madaltaisi sisäkorkeutta jättäen potentiaalisesti mahdollisuudet parempiin löylyihin!

Ratsutila Toivonharju lahjoitti Suoareenalle myös uudet pitkospuut sahattuina kahden tuuman lehtikuusilankkuina. Näistä jäi sen verran ylimääräistä, että päätimme höylätä ja hioa muutamat lankut, joista saisimme kerrassaan hienot lauteet ja lattian Suosaunaan.

Tuppeensahatusta leppälaudasta laipio paikallaan. Lauderungot sekä lauteet ja pari lattialankkua myös paikallaan. Ovi myös hiottu ja maalattu.

Yllä olevan kuvan kuvanottohetkellä kello lähenteli jo puolta yötä ja koko projektiin osallistuneiden käytännössä kahden miehen päivätöiden päälle tehty suosaunaprojekti alkoi tuntua jo siltä, että muutakin voisi tehdä.

Turvesuolla, kun on niin mahdottoman tasaista pääsi nauttimaan myös auringonlaskusta. Kerrottava on myös, että saman tien kun aurinko laski, hyttysten määrä räjähti käsiin ja oli lähdettävä kotiin.

Muovikatosta peltikattoon

Seuraavana vuorossa olikin sitten miettiminen, että miten me nyt näin mahdottoman hienoon saunaan tehdään katto? Olisihan se suorastaan typerän näköinen, jos se olisi kasvihuonemuovista. Noh, tähänkin kysymykseen vastaus löytyi toisen talkoomiehen kotivarastosta vanhan peltikaton muodossa.

Katto maalattuna paikallaan. Vielä ilman seinämuoveja. Runkoon pyyhkäisty ruskeaa terassiöljyä.

Sitten oli mietittävä, mistä kasvihuonemuovi saadaan. No, luonnollisesti ensimmäisenä paikallisesti Haukivuorella kysyimme Katajakankaan Puutarhalta löytyisikö heiltä jotain ylijäämätavaraa ja sehän onnistui alta aikayksikön!

Kiukaan suojaetäisyydet tuli ottaa huomioon

Ennen seinien muovitusta oli vuorossa lattian loppuunrakennus ja kiukaan paikan mitoittaminen saunaan. Kiuasta ei suojaetäisyyksien vuoksi voi laittaa suoraan lattian päälle, sillä se jäisi liian lähelle laipiota, joten se on upotettava lattiaan.

Lattia rakennettiin loppuun ja tehtiin kiukaalle upotus. Kiukaan alle laitetaan 50×50 laatta.

Tämän jälkeen muovi pingotettiin seiniin. Alla olevasta kuvasta käy ilmi miten seinä jäi kiukaan takaa auki, ja luonnollisesti suoraan kiukaan takana ei varmastikaan kasvihuonemuovi kestä kovin hyvin, vai kestääkö? No tätä riskiä emme ottaneet.

Ilta-auringon komeasti valaistessa saunan, huomaa hyvin, ainakin ilman lämmitystä ja höyryä, että aika läpinäkyvä sauna tässä saatiin aikaiseksi!

Saunomista vaille valmis?

Jäljellä tässä vaiheessa oli enää terassin, kiukaan takaseinän sekä päätykolmioiden ja saunan brändäykseen liittyvät tehtävät.

Teimme seuraavaksi saunaan tuon kiukaan takaseinän, jotta saunaan ei kohdistuisi niin paljoa tuulen läpivetoa, sillä suoalueet yleensä ovat hyvinkin tuulista seutua.

Tässäkin mietimme, että millainen ratkaisu olisi hyvä ja varsinkin sellainen ratkaisu johon meillä olisi jo tarpeet. Aiemmin mainituista lehtikuusitavarasta oli myös muutama lauta sekä sirkkelöityjä pintaraapaisuja lehtikuusista. Näitä pienempiä lehtikuusia, joista pitkospuita ei saatu tehtyä, käytettiin pitkospuiden kiinnityspalkkeina. Löysimme kasasta muutaman ”hienon” pintasahauksen lehtikuusista, joista sitten mallasimme saunaan tuon takaseinän lomalaudoituksella siten, että lautaseinä alla ja koriste päällä.

Takaseinä paikallaan ja terassin rakennus aloitettu.

Sitten oli terassin rakennusvuoro. Ei muuta kuin viisi lehtikuusilankkua mittaan ja käsi(sähkö)höylällä enimmät tikut pois.

Viikossa (lähes)valmista

Tämä koko projekti aloitettiin 5.7. perjantaina ja alla olevaan pisteeeseen päästiin tasan viikon kuluttua 12.7.

Terassi paikallaan!

Tässä vaiheessa saunahan on käytännössä saunomista ja tietysti kiuasta vaille valmis. Vielä kuitenkin vähän hifistellään ja tehdään hieno päätykolmio etuseinään ja ehkä muutakin Suolentis-brändäystä!

Swamp volley Sauna
Suolentissauna päätykolmio asennettuna, kyltti ja kukat paikallaan.

Viimeisen silauksen saunaan tuo tietysti saunojat. Suolentissauna oli kovassa käytössä tapahtuman ajan! Suolentissauna seuraavan kerran käytössä tietysti ensi kesän Suolentiksessä 24. – 25.7.2020, tervetuloa saunomaan ja nauttimaan mahtavasta meiningistä!

Swamp Volley Sauna
Suosaunassa porukka paikallaan!

Ylen suora saunapäivälähetys katsottavissa Areenasta:

Suolentis noin 13:05 kohdasta alkaen: Yle Areena 

Isot kiitokset seuraaville:

Ratsutila Toivonharju

Kyyveden Saha

Katajakankaan puutarha

Marskin pultti

Kiukaan ja oven hankinnassa Facebookin puskaradiot toimivat kyllä aivan todella hyvin. Isot kiitokset kaikille muillekin apuna olleille!

Jaa tämä uutinen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp